top of page

Înțelege personalitatea pisicii

De ce Mița se ascunde sub pat atunci când aude orice zgomot, iar Felix adoră să se pisicească cu fiecare străin? De ce Pufi zgârie și mușcă iar Tomiță nici măcar nu își arată ghearele? În ciuda faptului că pisicile sunt printre cele mai iubite animale, oamenii de știință de abia acuma caută să înțeleagă de ce o pisică este prietenoasă și alta este morocănoasă. De la pedigree până la domesticire, uitați 5 secrete ale personalității pisicilor.

Sunt proprii lor stăpâni. Pisicile sunt de fapt stăpânii în relația om – felină. Pisica este unul dintre puținele animale care s-a domesticit singură, aproximativ în urmă cu 20,000 de ani. Chiar dacă oamenii au combinat rasele de câini pentru a scoate în evidență anumite trăsături de persoanlitate, pisicile nu au acceptat această practică. Prin urmare pisicile de astăzi sunt rezultatul selecției naturale nu a celei artificiale, ceea ce duce la trăsăturile de personalitate a pisicilor domestice de astăzi.

Contează când ai luat pisica. Nu există o diferență genetică între pisicile de casă și cele comunitare, având în vedere că majoritatea pisicilor domestice sunt luate de pe stradă. Un studiu al Universității Temple a demonstrat că pisicile care stau pe lângă oameni între primele 3 și 7 săptămâni sunt mai sociabile, iar cele care sunt luate în casă după 7 săptămâni sperioase.

Rasa influențează personalitatea pisici. Pisicile persane sunt mai distante, cele siameze se aseamănă câinilor iar Maine Coon sunt prietenoase dar nu sunt foarte atașate de stăpân. Totuși într-un studiu publicat în Cambridge University Press în 2000, „Animalele de companie și noi: o explorare a relației dintre oameni și animalele de companie” se arată că stăpânii de pisici siameze își consideră pisicile mai afectuase, jucăușe, curioase și prietenoase cu străinii decât pisicile comunitare. Pisicile persane au fost catalogate ca fiind mai prietenoase și mai afectuase față de stăpân dar și mai mofturoși când vine vorba de mâncare decât pisicile de pe stradă. Totuși, având în vedere că acest sondaj a avut respondenți propietari de pisici, ar trebui să lăsăm o marjă de subiectivitate.

Pisici morocănoase. În ciuda aspectului sinistru, pisica sfinx este una dintre cele mai afectuase rase, poate pentru că are nevoie de căldura corpului uman deoarece nu are blană. Cel mai puțin prietenoase pisici sunt metisele. Totuși pisicile de rasă pot fi mai prietenoase deoarece au stat cu mama lor și au fost învățate să se comporte și să socializeze.

Conviețuirea cu alte animale. Pisicile sunt notorii pentru independența lor. Astfel introducerea unui alt animal în viața pisicii este un proces stresant și problematic. Însă dacă aceste animale coabitează de la primele luni din viață atunci vor fi cele mai bune prietene. Acesta este motivul pentru care pisicile sunt prieteni cu câini, hamsteri sau chiar arici.

Featured Posts
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page